Turizam Peć Mlini
Pustolovni turizam nakon Borka i Peć Mlina ide dalje
Radionica Pustolovni turizam - Velika prilika za malo poduzetništvo u organizaciji Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije održana je jučer u Posušju. Raspravljalo se o potrebama i trendovima u smislu aktivnog turizma, idejama, mogućnostima i planovima kako se aktivirati kao poduzetnik u području aktivnog turizma u ZHŽ-u.

Prirodni potencijali

Ravnatelj tog Vladina ureda Ivan Jurilj smatra da ZHŽ svojim položajem može i mora napraviti iskorak da se taj dio stavi u funkciju, ali na održiv način. - Mi smo pustolovni turizam prepoznali kao aspekt u koji bi se ZHŽ mogao uključiti uzimajući u obzir prirodne potencijale koje imamo - od Kravice, Borka, Peć Mlina, Čvrsnice... Biciklizam, pješačenje, planinarenje i onaj još pustolovniji dio kao što je canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip-line su potencijali - smatra Jurilj. Dodao je da su u tijeku već neki projekti koji se financiraju iz europskih fondova. - To je, prije svega, Adriatic canyoning Borak – kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam. U Peć Mlinima je isto tako. Prijavili smo još neke projekte s općinama i gradom u ZHŽ-u vezan za mrežu biciklizma - kazao je Jurilj. Radionica ima za cilj upoznati ljude koliko može biti atraktivan pustolovni turizam i kako možemo prepoznati našu, ali i poslovnu priliku. Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK. Ona je kazala da je, s obzirom na današnji sjedilački način života, koji uglavnom provodimo uz tehnologije, ova vrsta turizma itekako primamljiva. - Ljudi danas sve više osjećaju potrebu vratiti se prirodi. Pustolovni turizam je doista širok pojam za širok krug ljudi. Njegova bitna komponenta je biti dio prirode - smatra Bencun. Govoreći o njemu kao prigodi za poduzetništvo, Bencun je kazala da za neke njegove oblike doista ne treba puno ulaganja. - Za neke pješačke ture u svome kraju trebate dobro poznavati njezin teren i eventualno znati neki strani jezik kako bi mogli komunicirati sa stranim turistima jer su nam oni cilj. Dakle, osmisliti zanimljivu turu i reklamirati je prema inozemstvu - kazala je Bencun, piše vecernji.ba.

Platforma za razvoj

Najvažniji cilj je stvoriti platformu za razvoj aktivnog turizma na području ZHŽ-a te potaknuti na djelovanje. Jedan od zainteresiranih bio je i Stanko Zlopaša iz Udruge Tajna prirode iz Čapljine koja od 2012. organizira jednodnevne izlete kanuima na rijeci Trebižat. Smatra da avanturizam ni u svijetu nije posebno definiran i da u tom smislu ne kasnimo puno. - Imamo prirodni potencijal koji je za ovakvu vrstu turizma ključan. Najveći izazov je osmisliti zanimljivu ponudu i očuvati prirodu koju imamo pogotovo zato jer na našim prostorima još uvijek ima puno divljih deponija otpada - smatra Zlopaša.

 

TAGOVI