BIH Foto: Press služba KS
Počinje s radom najmodernija osnovna škola u BiH
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Županije Sarajevo pripremilo je "Informator", što do sada nije bila praksa, kako bi informirali javnost o svim aktivnostima koje smo uradili u protekle četiri godine

 Resorni ministar Elvir Kazazović danas na pres-konferenciji povodom početka nove školske godine i prezentacije projekata naveo je kako "Informator" sadrži detaljne podatke o svakom projektu koji je urađen. Cilj je bio uraditi strateške dokumente, donijeti zakone i podzakonske akte kako bi se pravno uredilo obrazovanje na svim nivoima, u čemu se i uspjelo.

- Fokus je bio na informatizaciji obrazovanja, jer nam je u interesu da naši učenici budu jednaki sa svojim vršnjacima koji se školuju u suvremenim europskim državama, te da prate moderne tehnologije. Realizirali smo i Projekt škole za 21. stoljeće - kazao je ministar Kazazović te najavio kako će primjena e-dnevnika početi od rujna.

Istakao je da je Ministarstvo poseban akcent stavilo i na očuvanje zdravlja djece, uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja.

- Uspjeli smo realizirati projekt škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda i od prošle godine školu skijanja za šeste razrede. Novi projekt je osnovna škola planinarstva koji se uvodi kao treći tjelesni sat za sedme razrede. Osigurali smo sredstva za besplatan boravak u školi prirode na Šabićima - informirao je prisutne ministar Kazazović.

Od ponedjeljka će s radom početi i nova škola na Aneksu koja je najopremljenija u BiH.

Pomoćnica ministra za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić je rekla kako se u školsku godinu, koja počinje trećeg rujna, ulazi s novim nastavnim planovima i programima koji su već dostavljeni školama.

- Od ove godine će se u trećim razredima devet osnovnih škola realizirati nastava maternjeg jezika zasnovana na ishodima učenja. U Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi odvijat će se nastava po modelu jedan učitelj dvije metodike, što znači da će taj učitelj realizirati u svim odijeljenima jednog razreda dvije metodike - istakla je pomoćnica Čolić.

Dodala je da sadašnji objekt u Šabićima može primiti oko 60 učenika, a da je planirano da se do travnja 2019. godine prošire njegovi kapaciteti.

- Škola planinarstva bit će obavezna za sve učenike sedmih razreda u okviru trećeg sata tjelesnog odgoja. Oko 3.700 učenika će realizirati program osnovne planinarske škole prilagođen pedagoškim standardima i njihovom uzrastu. Planirano je pet jednodnevnih izleta, i to na sarajevski Ozren, Igman, Bjelašnicu, Ormanj i Trebević - navela je pomoćnica Čolić.

Ove godine resorno ministarstvo prvi put uz konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola objavilo je i poziv za stipendiranje talentiranih i nadarenih učenika, jer na ovaj način žele privući učenicima koji ostvaruju odlične rezultate, posebno iz matematike, fizike i informatike, javne obrazovne ustanove, javljeno je iz Pres-službe KS-a. 

Autor:
prvitv
TAGOVI