SRAMOTNI PRIZORI U MOSTARU Foto/ Prvi.tv
Mostar postao "smeće od grada"
Građani nastanjeni u sjevernom dijelu grada u više su navrata negodovali, ponekad i protestirali na ulicama zbog nesnošljivog smrada koji dolazi sa deponije Uborak

Iz gradskog budžeta grada Mostara za komunalne poslove izdvaja se oko deset milijuna maraka. Sudeći po tome, Mostar bi trebao biti primjer čistoće i uređenosti okoliša, no stvarnost je potpuno drugačija. 

Kontejneri puni smeća, prostor oko istih zatrpan otpadom kojeg mostarska bura s vremena na vrijeme raznese po cijelome gradu. 

Na samom ulazu u grad slike plastičnih vrećica koje vise gotovo na svakoj drači i stablu. U jednom trenutku biste pomislili da je neka umjetnička instalacija u pitanju i zapljeskali umjetniku, no nažalost ta umjetnost je isključivo nerad i nekoordinacija mostarskih komunalnih društava kojih je čak pet i koja bi trebala brinuti o čistoći grada na Neretvi.

Posebno su glasni u nevladinom sektoru, koji prati rad komunalaca u gradu. Iz Udruženja Futura u više su navrata skretali pažnju na određene nelogičnosti, a na koncu su u Tužiteljstvu HNK-a podnijeli krivične prijave protiv čelnika nekoliko odjela. Marin Bago, predsjednik Future, podsjeća da su među pet komunalnih poduzeća, dva “ustvari deponije”, a da na terenu postoje radnici triju poduzeća. To su Parkovi, Komos i Komunalno. Bago podsjeća i da Komos i Parkovi nisu gradska poduzeća. Ta tri poduzeća na papiru broje više od dvije stotine radnika. Na ulicama grada možete vidjeti njih najviše dvadeset koji se brinu o čistoći.

Kako ta briga još uvijek ne daje rezultate vidimo svakodnevno. Odvoz i sanacija otpada, goruće pitanje Mostara već nekoliko godina, očito će i dalje u budućnosti biti tema za pisanje.

U svakom slučaju, ljeto koje se opasno približava, donijet će neke svoje čari. 40 stupnjeva u hladu mostarskih sparina, sigurno će utjecati na intenzivniji smrad prepunih kontejnera, širenje bolesti i zaraza. 


foto: Prvi.tv

 

Autor:
Prvi.tv